Tea From Assam Summary and Theme – Glimpses of India for Class 10

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Detail about Post

Book NameFirst Flight
Chapter NameGlimpses of India
Part NameIII. Tea From Assam
Writer NameArun Kumar Datta
Available ContentTea From Assam Summary and Theme

About the Author of Glimpses of India

III. Tea From Assam by Arun Kumar Datta

Arup Kumar Datta is an Indian writer and journalist based out of Guwahati in Assam. He has written sixteen books for adults and seventeen adventure novels for young people. In 2014, he was awarded the Lifetime Achievement Honour by the Association of Writers and Illustrators for Children, New Delhi the Indian chapter of the International Board of Books for Young People. He has also won numerous awards including the Shankar’s Award in 1979, conferred to mark The International Year of the Child. He was awarded the civilian award, of Padma Shri by the government of India in 2018.

Tea From Assam Summary

Tea From Assam Summary

Tea From Assam Summary – The story recites a travel epilogue of wonderful sights of the tea gardens in Assam. Pranjol and Rajvir are two friends, studying in the same school in Delhi. Pranjol’s father works as the manager in Assam in a tea garden. They both were traveling to Pranjol’s family in Assam and exploring the wonderful sights of the tea estate there. The two boys and almost everyone around them were relishing tea in the train. Pranjol states tea is a very popular and well-liked drink. He also said that not less than eighty crore cups of tea are consumed every day throughout the world. The boys were excited to reach their final destination, Assam.

Rajvir talked about the diverse legends of the origin of tea. One legend was about a Chinese ruler who always boiled water before drinking it. Someday, a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water. A delicious flavor was experienced by the Emperor and was named to be tea leaves.

There is an Indian fable too which says that an ancient Buddhist, Bodhidharma, experienced sleep during his meditations. To prevent sleeping, he slashed off his eyelids and out that ten plants grew. When the leaves of these plants are put in hot water and drunk, it amputates sleep.

Eventually, the two young boys saw groups of tea pluckers grabbing leaves from the tea plants. They carried bamboo baskets on their backs. Rajvir and Pranjol were curious to learn more about tea plantations during their stay there.

Tea From Assam Summary in Hindi

Tea From Assam Summary

Tea From Assam Summary in Hindi- कहानी असम में चाय बागानों के अद्भुत दृश्यों का एक यात्रा उपसंहार बताती है। प्रांजोल और राजवीर दो दोस्त हैं, जो दिल्ली में एक ही स्कूल में पढ़ते हैं। प्रांजोल के पिता असम में एक चाय बागान में मैनेजर के पद पर काम करते हैं। वे दोनों असम में प्रांजोल के परिवार से मिलने जा रहे थे और वहां के चाय बागानों के अद्भुत नज़ारे देख रहे थे। दोनों लड़के और उनके आस-पास के लगभग सभी लोग ट्रेन में चाय का आनंद ले रहे थे। प्रांजोल का कहना है कि चाय एक बहुत लोकप्रिय और पसंद किया जाने वाला पेय है।

कहानी असम में चाय बागानों के अद्भुत दृश्यों का एक यात्रा उपसंहार बताती है। प्रांजोल और राजवीर दो दोस्त हैं, जो दिल्ली में एक ही स्कूल में पढ़ते हैं। प्रांजोल के पिता असम में एक चाय बागान में मैनेजर के पद पर काम करते हैं। वे दोनों असम में प्रांजोल के परिवार से मिलने जा रहे थे और वहां के चाय बागानों के अद्भुत नज़ारे देख रहे थे। दोनों लड़के और उनके आस-पास के लगभग सभी लोग ट्रेन में चाय का आनंद ले रहे थे। प्रांजोल का कहना है कि चाय एक बहुत लोकप्रिय और पसंद किया जाने वाला पेय है।

उन्होंने यह भी बताया कि दुनिया भर में हर दिन कम से कम अस्सी करोड़ कप चाय की खपत होती है। लड़के अपने अंतिम गंतव्य, असम तक पहुँचने के लिए उत्साहित थे। राजवीर ने चाय की उत्पत्ति की विविध किंवदंतियों के बारे में बात की। एक किंवदंती एक चीनी शासक के बारे में थी जो हमेशा पानी उबालकर पीता था। किसी दिन, कुछ पत्ते मटके के नीचे जल रही टहनियों का एक हिस्सा पानी में गिर गया सम्राट को एक स्वादिष्ट स्वाद का अनुभव हुआ और चाय की पत्ती का नाम दिया गया।

एक भारतीय कथा भी है जो कहती है कि एक प्राचीन बौद्ध बोधिधर्म को अपने ध्यान के दौरान नींद का अनुभव हुआ था। नींद को रोकने के लिए, उसने अपनी पलकें काट दीं और उसमें से दस पौधे उग आए। जब इन पौधों की पत्तियों को गर्म पानी में डालकर पिया जाता है तो इससे नींद उड़ जाती है।

आख़िरकार, दो युवा लड़कों ने चाय तोड़ने वालों के समूहों को चाय के पौधों से पत्तियाँ खींचते हुए देखा। वे अपनी पीठ पर बांस की टोकरियाँ लेकर चलते थे। राजवीर और प्रांजोल वहां रहने के दौरान चाय बागानों के बारे में और अधिक जानने के लिए उत्सुक थे।

Tea From Assam Summary pdf

Tea From Assam Theme

III. Tea From Assam by Arun Kumar Datta

Tea was first drunk in China. Even the words ‘chai‘ and ‘chini‘ are from Chinese. It goes back to 2700 B.C. In the 16th century, tea came to Europe and was drunk more as a medicine than as a beverage. Assam has the largest concentration of tea plantations in the world. There are large groups of women with bamboo baskets on their backs who pluck the newly sprouted tea leaves from the plants and store them in the baskets.

Tea From Assam Theme in Hindi

चाय सबसे पहले चीन में पी गई थी। यहां तक कि ‘चाय‘ और ‘चीनी‘ शब्द भी चीनी भाषा के हैं। यह 2700 ईसा पूर्व तक जाता है। 16वीं शताब्दी में, चाय यूरोप में आई और इसे पेय के बजाय दवा के रूप में अधिक पिया जाने लगा। असम में विश्व में सबसे अधिक चाय बागान हैं। यहाँ महिलाओं के बड़े समूह हैं जिनकी पीठ पर बाँस की टोकरियाँ हैं जो पौधों से नई अंकुरित चाय की पत्तियाँ तोड़ती हैं और उन्हें टोकरियों में रखती हैं।